Día de la Despatologización Trans en la EASD Valencia
La Unitat d’Igualtat de la EASD València organizó una intensa y reivindicativa jornada para conmemorar el Día de la Despatologización Trans, el pasado 24 de octubre. Con acciones distribuidas a lo largo y ancho de la sede Velluters, el evento buscó promover la visibilidad y el respeto hacia la diversidad de género dentro de la comunidad educativa, convirtiendo el hall de la escuela y sus alrededores en escenarios de encuentro, diálogo y expresión.
¿Y por qué? Porque las vidas trans y no binarias existen, alzan la voz, pagan impuestos, caen de las sillas, bailan al sol, les crecen las uñas, cruzan puentes, se hacen daño, estornudan.
El programa dio inicio a las 10:30 h con un conversatorio dirigido por Carla Moreno, alumna egresada de L’Escola y activista, que atrajo a un gran número de estudiantes y personal de la EASD. Carla compartió su experiencia personal y perspectivas sobre el movimiento trans, despertando un diálogo enriquecedor con el alumnado, quien agradeció la oportunidad de escuchar, expresar sus inquietudes y ampliar su comprensión sobre la despatologización de las identidades de género.
A media mañana, a las 12:00 h, el Club de Lectura de la EASD celebró una sesión especial para discutir La mala costumbre, de Alana Portero. La novela, que narra la lucha de una mujer trans desde la infancia hasta la adultez en un entorno hostil, sirvió como punto de partida para una conversación entre las asistentes. Las vivencias descritas por Portero resonaron en el alumnado, quienes compartieron sus interpretaciones sobre temas como la identidad, la resistencia y la autoaceptación, dándole al evento un matiz íntimo y reflexivo.
El tono del día se volvió más festivo a las 18:00 h con la actuación musical de DAMG Queencore Mamarraxo, que animó el hall de la escuela en una atmósfera de distensión y celebración. La jornada concluyó a las 19:00 h en la plaza de la escuela con Cuerpos en conflicto, una acción performativa. Con gran expectación y una numerosa asistencia, esta performance ofreció una experiencia cargada de simbolismo y emoción que cerró la jornada con un potente mensaje de resistencia y reivindicación de los derechos trans.
Esta celebración ha sido un paso más en el compromiso de la EASD València con la igualdad y la diversidad, mostrando la relevancia de abrir espacios en los que todas las personas puedan expresarse y encontrar apoyo en su desarrollo personal y profesional.
Valencià
La Unitat d’Igualtat de l’EASD València va organitzar una intensa i reivindicativa jornada per commemorar el Dia de la Despatologització Trans, el passat 24 d’octubre. Amb accions distribuïdes al llarg i ample de la seu de Velluters, l’esdeveniment va buscar promoure la visibilitat i el respecte cap a la diversitat de gènere dins de la comunitat educativa, convertint el hall de l’escola i els seus voltants en escenaris de trobada, diàleg i expressió.
I per què? Perquè les vides trans i no binàries existeixen, alcen la veu, paguen impostos, cauen de les cadires, ballen al sol, els creixen les ungles, creuen ponts, es fan mal, esternuden.
El programa va començar a les 10:30 h amb un conversatori dirigit per Carla Moreno, antiga alumna de l’Escola i activista, que va atraure un gran nombre d’estudiants i personal de l’EASD. Carla va compartir la seua experiència personal i perspectives sobre el moviment trans, despertant un diàleg enriquidor amb l’alumnat, que va agrair l’oportunitat d’escoltar, expressar les seues inquietuds i ampliar la seua comprensió sobre la despatologització de les identitats de gènere.
A mig matí, a les 12:00 h, el Club de Lectura de l’EASD va celebrar una sessió especial per a debatre La mala costumbre, d’Alana Portero. La novel·la, que narra la lluita d’una dona trans des de la infància fins a l’edat adulta en un entorn hostil, va servir com a punt de partida per a una conversa entre les assistents. Les vivències descrites per Portero van ressonar en l’alumnat, que va compartir les seues interpretacions sobre temes com la identitat, la resistència i l’autoacceptació, donant-li a l’esdeveniment un matís íntim i reflexiu.
El to del dia es va tornar més festiu a les 18:00 h amb l’actuació musical de DAMG Queencore Mamarraxo, que va animar el hall de l’escola en una atmosfera de distensió i celebració. La jornada va concloure a les 19:00 h a la plaça de l’escola amb Cuerpos en conflicto, una acció performativa. Amb gran expectació i una nombrosa assistència, aquesta performance va oferir una experiència carregada de simbolisme i emoció que va tancar la jornada amb un potent missatge de resistència i reivindicació dels drets trans.
Aquesta celebració ha sigut un pas més en el compromís de l’EASD València amb la igualtat i la diversitat, mostrant la rellevància d’obrir espais en què totes les persones puguen expressar-se i trobar suport en el seu desenvolupament personal i professional.