La Botiga de les Joves Joieres 2021
La Botiga de les Joves Joieres 2021, l’esdeveniment amb el qual gaudir de la joieria contemporània a València
El departament de Joieria de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València celebrarà, del dimecres 15 al divendres 17 de desembre, una nova edició de la seua Botiga de les Joves Joieres. Una edició que vindrà marcada pel compliment de totes les mesures de seguretat per a evitar qualsevol risc de contagi relacionat amb la Covid-19.
La Botiga de les Joves Joieres és, sens dubte, una bona ocasió per a prendre el pols a la joieria contemporània a València, conèixer els treballs d’autors novells i novelles formats a l’Escola de Disseny de València i acostar-se a aquesta disciplina com a llenguatge artístic i indústria creativa i innovadora. Així doncs, amb la finalitat de fer conèixer la joieria contemporània, estudiants i professionals del disseny acostaran el seu treball, compartiran i intercanviaran impressions, mostraran els seus coneixements i exposaran les seues creacions més comercials en forma de joies.
La Mostra es complementa amb un seguit d’activitats d’altres disciplines que són d’assistència gratuïta i compten amb la col·laboració d’altres especialitats de l’Escola de Disseny de València com ara moda, interiors o gràfic, que enriqueixen la programació d’aquests dies.
Pel que fa a les activitats programades destaca la desfilada de moda i joieria el 17 de desembre, a les 17.00h, i la segona edició del concurs Premis Joves Joiers, on tres joiers professionals —Candela Blasco (Candela en Rama), Bea Ruiz (Pedramar) i Antonio Sánchez— exerciran de jurat per a triar les peces guanyadores entre les joies presentades.
La comunicació ha sigut realitzada per les alumnes de segon curs Judith Giner i Ombreta Vokopola des de l’assignatura de «Taller d’Experimentació Gràfica» de l’especialitat de Disseny Gràfic i l’instal·lació efímera final ha sigut dissenyada per les alumnes de segon curs d’interiors Flavia Manzo, Magdalena Dutari, Mar Sánchez y Victoria Da Silva. La resta de l’alumnat de l’assignatura d’Experimentació gràfica i d’Arquitectura Efímera de segon curs ha col·laborat i ha fet propostes molt interessants dirigits pels docents Adalberto Rodríguez, Genoveva Albiol, Mercè Solar, Pablo Monforte, Carlos Soler i Carmen Martínez.
Totes aquestes activitats són possibles gràcies a la col·laboració de moltes empreses, la majoria relacionades amb el sector: Polyprint, José Martínez Pardo, Joies Eloisa, MGM, Sumes, Jesús A Reny, Aqua Aura, Bisbal Bertolín, Comforsa, Mandejo, Enrique Climent, Luis Blasco, Fabrika 12, MundoCeram, Llumor, Pedramar, Antevasins, La Gremial, Khambú, a més de la inestimable cooperació amb el Centre d’Artesania.
A l’Escola de Disseny de València, la disciplina de Joieria i Objecte està situada en un nivell d’ensenyament superior idèntic al d’altres països del nostre entorn. És un Grau en Ensenyaments Artístics de Disseny en Joieria i Objecte. D’aquesta manera es garanteix a la professió de la joieria l’accés a la màxima titulació acadèmica.
Aquest Grau està dirigit a estudiants que desitgen adquirir capacitats relacionades amb el disseny i la producció de joieria artística contemporània singular, creativa i estimulant.
El marc on es desenvolupa el programa de Joieria i Objecte ofereix a l’alumnat la possibilitat de potenciar la seua identitat individual i l’introdueix en l’espai cultural de la seua futura activitat professional.
A les aules i tallers del Grau en Ensenyaments Artístics de Disseny en Joieria i Objecte s’impulsa, igualment, la investigació conceptual i tècnica, i s’analitza la responsabilitat social del futur professional de joieria, a més a més de les implicacions ètiques de la professió. L’observació, l’anàlisi, la crítica i la destresa comunicativa formen part de l’enfocament metodològic de les assignatures que integren aquests estudis.
Des del Grau en Ensenyaments Artístics de Disseny en Joieria i Objecte s’impulsen també experiències d’aprenentatge que van més enllà del dia a dia a les aules i tallers. La Botiga de les Joves Joieres és una d’aquestes iniciatives que obri les portes de l’Escola de Disseny de València al públic i comparteix la seua missió didàctica amb la ciutadania. Fet i fet, la Botiga de les noves joieres reivindica el valor el disseny a la ciutat de València, molt especialment durant l’any vinent 2022, quan València serà Capital Mundial del Disseny.
Participants
Els participants en la Botiga de les Joves Joieres —enguany organitzat per l’alumnat de tercer de grau i segon de cicle— són:
Esperanza Pascual, Mar Lluch, Marta Andreu, Ayla Tur, Marc Ferrer, Maria Blasco, Ana Monleón, Caroline Val, Marina Cus, Natalia Quintano, Raúl Ros, Silvia García, Sugerly Biscaí, Radha Díaz, Vicky Belert, Tatiana Mazaeva, Katarina Kriipsalu, Marina Mas, Pilar Viedma, Támara Rosalia, Laura Zamora, Maria Esteban, Miguel Arnal, Gemma Vendrell, Irene Jiménez, Lucía Gómez, Alejandra Capo, Clara Ros, Maria Ortega Alonso, Iris Pérez, Angela Colomer, Clara Gil, Edwin Álvarez, Gesmiler Schoeps, Mira Urbajs, Camila Belen Sánchez Gamboa, Laura Moreno, Mar Berlanga, Mónica Cano, Lili Toth.
Seguretat enfront de la Covid-19
Per tal de complir les mesures de seguretat, la Botiga se celebrarà a l’aire lliure, a la plaça Viriat; es mantindran les distàncies de seguretat entre les parades; es disposarà de gel hidroalcohòlic i cada parada comptarà amb les mesures pertinents d’higiene i seguretat.