Òpera «Dido i Eneas»: Vestint l’Escenari amb Creativitat

Alumnado - Moda — 20 mayo 2024

El passat 29 d’abril de 2024, l’Aula Magna del Conservatori Professional de Música de València va ser l’escenari per a la representació de l’òpera en tres actes «Dido i Eneas». Aquesta obra, amb música de Henry Purcell i llibret en anglés del dramaturg i poeta Nahum Tate (1652-1715), està basada en la seua tragèdia «Brutus of Alba or The Enchanted Lovers» i en el cant IV de l'»Eneida» de Virgili.

 

Aquest esdeveniment, un projecte educatiu impulsat pel Conservatori Professional de Música de València (CPMV), va comptar amb la col·laboració de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València (RSEAPV), l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV), l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) i el Conservatori Professional de Dansa CV (DANSA).

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de València va ser responsable del disseny i la realització del vestuari per als personatges d’aquesta òpera. El projecte va ser realitzat per l’alumnat de 3r de moda de l’EASD València, sota la direcció d’Elena Celda i Amparo Peguero. Donada la seua naturalesa didàctica, tot l’estudiantat implicat va presentar propostes, seleccionant-se el treball de disseny de vestuari de June Buldain i Avril Guarido pel personatge del mariner. Inspirat en l’obra de Marc Chagall, el disseny de vestuari va recrear una imatge de somni amb una paleta de colors embastats, degradats i difuminats; representant els quatre elements de la naturalesa en els tocadissos.

«Dido i Eneas» és una obra monumental que es destaca com una de les més importants del repertori teatral de Purcell, i una de les òperes més destacades del Barroc. La seua primera representació va tenir lloc en l’escola de xiquetes de “Josias Priest” a Londres no més tard de l’estiu de 1688, i el seu estrena comercial va ocórrer a Londres a principis de 1700. A Espanya, va debutar al Gran Teatre del Liceu en 1956. La data exacta de la seua composició no està determinada, però no és posterior a 1688. La trama narra l’apassionada història d’amor entre Dido, reina de Cartago, i l’heroi troià Eneas, enfrontant-se a un destí cruel quan Eneas, impulsat pel seu deure i destí, ha d’abandonar Dido i continuar el seu viatge cap a Itàlia. La devastació de Dido per la partida del seu estimat culmina en una tràgica mort.

Estenem les nostres felicitacions a totes les i els participants i col·laboradors per l’èxit d’aquest extraordinari esdeveniment. La combinació de talent, dedicació i treball en equip ha donat vida a una experiència artística memorable que ha deleitat al públic i enriquit el procés d’aprenentatge de l’estudiantat dels nostres centres. Esperem que aquest tipus de projectes educatius continue inspirant, educant en la cooperació i cultivant l’amor per les arts en les nostres Ensenyances Artístiques. Felicitats a tots per la vostra destacada contribució.

 

 

Ópera «Dido y Eneas»: Diseñando el Vestuario en Escena

El pasado 29 de abril de 2024, el Aula Magna del Conservatorio Profesional de Música de Valencia fue el escenario para la representación de la ópera en tres actos «Dido y Eneas». Esta obra, con música de Henry Purcell y libreto en inglés del dramaturgo y poeta Nahum Tate (1652-1715), está basada en su tragedia «Brutus of Alba or The Enchanted Lovers» y en el canto IV de la «Eneida» de Virgilio.

Este evento, un proyecto educativo impulsado por el Conservatorio Profesional de Música de Valencia (CPMV), contó con la colaboración de la Real Sociedad Económica de Amigos del País de Valencia (RSEAPV), el Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV), la Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), y el Conservatori Profesional de Dansa CV (DANSA).

La Escola d’Art i Superior de Disseny de València fue responsable del diseño y la realización del vestuario para los personajes de esta ópera. El proyecto fue realizado por el alumnado de 3º de moda de la EASD Valencia, bajo la dirección de Elena Celda y Amparo Peguero. Dada su naturaleza didáctica, todos los estudiantes involucrados presentaron propuestas, siendo seleccionado el trabajo de diseño de vestuario de June Buldain y Avril Guarido para el personaje del marinero. Inspirado en la obra de Marc Chagall, el diseño de vestuario recreó una imagen de ensueño con una paleta de colores empastados, degradados y difuminados; representando los cuatro elementos de la naturaleza en los tocados.

«Dido y Eneas» es una obra monumental que se destaca como una de las más importantes del repertorio teatral de Purcell, y una de las óperas más destacadas del Barroco. Su primera representación tuvo lugar en la escuela de muchachas de “Josias Priest” en Londres no más tarde del verano de 1688, y su estreno comercial ocurrió en Londres a principios de 1700. En España, debutó en el Gran Teatro del Liceo en 1956. La fecha exacta de su composición no está determinada, pero no es posterior a 1688. La trama narra la apasionada historia de amor entre Dido, reina de Cartago, y el héroe troyano Eneas, enfrentando un destino cruel cuando Eneas, impulsado por su deber y destino, debe abandonar a Dido y continuar su viaje hacia Italia. La devastación de Dido por la partida de su amado culmina en una trágica muerte.

Extendemos nuestras felicitaciones a todas las y los participantes y colaboradores por el éxito de este extraordinario evento. La combinación de talento, dedicación y trabajo en equipo ha dado vida a una experiencia artística memorable que ha deleitado al público y enriquecido el proceso de aprendizaje del alumnado de nuestros centros. Esperamos que este tipo de proyectos educativos continúe inspirando, educando en la cooperación y cultivando el amor por las artes en nuestras Enseñanzas Artísticas. Felicidades a todos por su destacada contribución.

 

Profesorado Implicado en el Vestuario / Professorat Implicat en el Vestuari:

Elena Celda, Amparo Peguero

Profesorado Implicado en los Tocados / Professorat Implicat en els barrets o llgadures ornamentals:

Mª José Blasco, Concha Pascual

Alumnado/ Alumnat:

Proposta de disseny de vestuari seleccionat de June Buldain i el marinero de Avril Guarido.

Alapont Sabater, Laia
Aleixandre Molano, Ricardo
Auñón Lopez, Patricia
Ávila Silva, María José
Azzabir Casaneanu, Yasmina
Berastegi Iribarren, Irati
Bona, Ionela
Buldain Conejos, June
CarquéS Alabarta, Ana
Compañ Rodríguez, Amalia
Constantino Bañuls, Noa
Dieye Ndiaye, Marietou
Engo Ruiz, Marina
Fenollar Peris, Inés
Font Sancho, Paula
Fuentes Quintanilla, Andrea
Galeote Mitiukova, Irina
García Font, Gonzalo
García Ruiz , Ángela
Gilabert Costa, Mar
Gómez Álvarez, Marta
Guarido Colella, Avril
Izquierdo Reyes, Lara
Lara Romero, Ángela
Lemaire, Adele
Lloret Lopez, Rocií
López Morán, Luna
López Navajas, Andreu
Marco Juan, Alejandra
Martí Ruiz, Alessandra
Martínez Copovi, Francisco
Martínez Muñoz, Marta
Mena Azorin, Pedro
Molina Llorens, Elisa
Mir Collado, Aina
Monje Gutierrez, Cristina
Muñoz Puig, Paola
Pallarés Hierro, Neus
Parra Martinez, Ana
Pérez Serena, Paula
Quiñonez Lazo, Nicol
Reyshel Ramos Callizo, Claudia
Ranja, Cristiana Izabel
Renard Gaelle
Rochina Martínez, Estela
Roig Senent, María Teresa
Romano Rieffolo, Valentina
Ruiz Novoa, Amaya
Sánchez Fajardo, Ines
Sánchez Gironés, Patricia
Sánchez Jimenez , Sofía
Sánchez Susaña, Paula
Sanchis Fontalba, Marta
Sanchis Segurola, Iratxe
Serrano Marco, Anabel
Sterling Jiménez, Laura
Strajeru, Jessica Anne
Vera, Maria Valentina
Zapatero Berenguer, Nora

 

Fotografías:

 

Héctor Montes

Lucía Laborda

 

[ssba]