Què és la Unitat d’Igualtat?
La Unitat d’igualtat de l’EASD València es crea en 2021 amb l’objectiu essencial de fer efectiu el dret d’igualtat entre dones i homes i el ferm propòsit d’evitar la ceguesa de gènere en la docència, la recerca i la praxi del disseny.
Com a Escola de disseny, tenim la responsabilitat de transmetre valors per a contribuir a la configuració d’una societat tolerant i igualitària. Amb un enfocament transversal de docència amb perspectiva de gènere, formem persones dotades d’una visió crítica que rebutja la creació de dissenys sexistes en la seua pràctica professional.
Mitjançant accions positives i polítiques d’igualtat, treballem per consolidar una cultura d’igualtat i tolerància a la nostra Escola.
+información
Eixos principals de la Unitat d’Igualtat de l’EASD València
- Foment d’una cultura d’igualtat
- Docència, recerca, innovació i transferència de coneixements amb perspectiva de gènere.
- Comunicació no sexista i utilització de llenguatges inclusius (textual i audiovisual) en la comunicació interna i externa.
- Igualtat d’oportunitats en l’accés al treball i la promoció professional. Participació i representació paritàries
- Aconseguir que l’Escola siga un centre educatiu lliure de violència masclista, assetjament sexual, discriminació i assejament per motius de gènere, orientació o identidad de gènere.
¿Qué es la Unitat d’Igualtat?
La Unidad de igualdad de la EASD València se crea en 2021 con el objetivo esencial de hacer efectivo el derecho de igualdad entre mujeres y hombres y el firme propósito de evitar la ceguera de género en la docencia, la investigación y la praxis del diseño.
Como Escuela de diseño, tenemos la responsabilidad de transmitir valores para contribuir a la configuración de una sociedad tolerante e igualitaria. Con un enfoque transversal de docencia con perspectiva de género, formamos personas dotadas de una visión crítica que rechaza la creación de diseños sexistas en su práctica profesional.
Mediante acciones positivas y políticas de igualdad, trabajamos por consolidar una cultura de igualdad y tolerancia en nuestra Escuela.
Ejes principales de la U.I. de la EASD València
- Fomento de una cultura de igualdad
- Docencia, investigación, innovación y transferencia de conocimientos con perspectiva de género
- Comunicación no sexista y utilización de lenguajes inclusivos (textual y audiovisual) en la comunicación interna y externa
- Igualdad de oportunidades en el acceso al trabajo y la promoción profesional. Participación y representación paritarias
- Conseguir que la Escuela sea un centro educativo libre de violencia machista, acoso sexual, discriminación y acoso por motivos de género, orientación o identidad de género.
Docència amb perspectiva de gènere
Què és?
És un enfocament docent que promou la igualtat de gènere i la diversitat en la docència, en la recerca i la gestió dels centres, té com a objectiu principal millorar la qualitat del ensenyament per a evolucionar i superar pràctiques androcèntriques, incompletes i esbiaixades.
Aquest model crític reacciona davant la poca presència de dones autores i/o referents en els plans d’estudi i treballa per a erradicar la ceguesa de gènere en l’anàlisi de fets històrics, socials i culturals. Proposa una visió de la realitat, i doncs del disseny, sense aquestes mancances, més completa i diversa.
Punts essencials de la docència amb perspectiva de gènere
- Assegurar la presència de dones en els plans docents: com a referents en disseny, per a fer servir el seus treballs com a casos d’estudi, per a augmentar la bibliografia de dones, etc.
- Parar esment en la visió de gènere quan s’estudien els fenòmens històrics i/o culturals, en contraposició a una visió androcèntrica i esbiaixada.
- Proporcionar eines per a detectar i erradicar, en la pràctica docent i la praxi del disseny, estereotips i rols socials de gènere que puguen donar lloc a desigualtat i/o discriminació
- Realitzar un correcte ús de les imatges tot i evitant imatges humiliants o poc respectuoses amb les dones i les xiquetes.
- Parar esment en les dinàmiques de gènere a l’entorn d’aprenentatge i en la participació a l’aula, atesa la diversitat de l’alumnat.
- Utilitzar un llenguatge inclusiu, igualitari i no discriminatori.
Actualment l’EASD València compta amb dues assignatures específiques de gènere, totes dues optatives:
- Re-presentacions de gènere: el vídeo com a eina subversiva.
Impartida per Rosa Sáez.
- Disseny i gènere: prenent perspectiva.
Impartida per Ana Pastor.
El repte és aconseguir que totes les assignatures dels plans d’estudi de l’EASD València incloguen la perspectiva de gènere.
Docencia con perspectiva de género
Qué es?
Es un enfoque docente que promueve la igualdad de género y la diversidad en la docencia, en la investigación y la gestión de los centros, tiene como objetivo principal mejorar la calidad de la enseñanza evolucionando y superando prácticas androcéntricas, incompletas y sesgadas.
Este modelo crítico reacciona ante la poca presencia de mujeres autoras y/o referentes en los planes de estudio y trabaja para erradicar la ceguera de género en el análisis de hechos históricos, sociales y culturales. Propone una visión de la realidad y por tanto del diseño, sin estas carencias, más completa y diversa.
Puntos esenciales de la docencia con perspectiva de género
- Asegurar la presencia de mujeres en los planes docentes: eligiendo su trabajo para casos de estudio, como referentes en diseño, aumentando la bibliografía de mujeres, etc. – Tener en cuenta la visión de género al estudiar los fenómenos históricos y/o culturales, en contraposición a una visión androcéntrica y sesgada.
- Proporcionar herramientas para detectar y erradicar, en la práctica docente y la praxis del diseño, estereotipos y roles sociales de género que puedan dar lugar a desigualdad y/o discriminación.
- Realizar un correcto uso de las imágenes evitando imágenes humillantes o poco respetuosas con las mujeres y las niñas.
- Tener en cuenta las dinámicas de género en el entorno de aprendizaje y en la participación en el aula, atendiendo a la diversidad del alumnado.
- Utilizar un lenguaje inclusivo, igualitario y no discriminatorio.
Actualmente la EASD València cuenta con dos asignaturas específicas de género, ambas optativas:
- Re-presentaciones de género: el vídeo como herramienta subversiva.
Impartida por Rosa Sáez.
- Diseño y género: tomando perspectiva.
Impartida por Ana Pastor
El reto es conseguir que todas las asignaturas de los planes de estudio de la EASD València incluyan la perspectiva de género.